Yhteisin arvoin kohti ympäristöystävällistä asumista: Alvardag ja Lumme Energia

Alvardag haluaa olla mukana kehittämässä talosuunnittelua suuntaan, jossa asumisen ympäristö tukee asukkaan arkea ja tekee samalla asumisesta ympäristöystävällisempää. Lumme Energia puolestaan haluaa tuoda esiin energian uudet, ekologisemmat ulottuvuudet. Näistä arvojen yhtymäkohdista oli helppo lähteä tekemään yhteistyötä Design by Lauri -ohjelmassa.

Rakentaminen ja asuminen tulee nähdä tulevaisuudessa kokonaisuutena, jossa asuinympäristö vastaa kokonaisvaltaisesti asukkaiden tarpeisiin. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat kodin valaiseminen ja lämmittäminen, lähistölle saatavat palvelut ja liikenne, sekä näihin kaikkiin kytkeytyvät erilaiset ratkaisut. Kodin älykkäät, energiatehokkuutta lisäävät sovellukset pitää saada kotien vakiovarusteeksi. Ja jos haluamme esimerkiksi edistää sähköautojen yleistymistä, täytyy autoja voida ladata lähellä kotia. Ympäristöystävällisestä elämisestä ja kuluttamisesta pitää tehdä niin automaattista, ettei sitä edes huomaa tekevänsä.

Moni kaupunkirakenteen suunnittelija tutkii tällä hetkellä, miten asukkaiden elämää voidaan parantaa uusien teknologioiden ja digitaalisten palveluiden avulla. Keräämällä ja tietenkin analysoimalla dataa ihmisten käyttäytymisestä ja kuluttamisesta, voidaan resurssit ja varat ottaa käyttöön mahdollisimman tehokkaasti. Yksi ympäristönkin kannalta tärkeä tiedonkeruukohde on sähköntuotannon ja kulutuksen välinen tasapaino. Suomen ympäristökeskuksen alkuvuodesta 2019 julkaiseman raportin mukaan asuminen ja siihen liittyvä energian käyttö muodosti 29 prosenttia kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjäljestä. Meillä tämän alan toimijoilla onkin suuri vastuu ja tehtävä kehittää leiviskästämme ekologisempaa.

Mikon aurinkopaneelit ja sähköauton latauspiste

Suomalaiset rakastavat mökkejään, ja niin myös Design by Lauri -ohjelmassa mukana oleva Mikko Kuustonen. Lumme Energia toteutti Mikon ja hänen perheensä kesänviettopaikkaan mökin katolle aurinkopaneelit ja takapihalle oman sähköauton latauspisteen. Oma latauspiste on omakotitaloasujalle tai mökkiläiselle vaivaton tapa huolehtia siitä, että täyssähkö- tai hybridiauto on aina käyttökunnossa. Tarkoituksenmukainen latauslaite on turvallinen autolle, käyttäjälle sekä kiinteistölle.

Aurinkopaneelit ovat erinomainen tapa säästää myös vapaa-ajan asunnon energiakustannuksissa ja hiilijalanjäljessä. Ja jos tuotantoa jää yli oman tarpeen, voi ylijäämän myydä takaisin sähkönmyyjäyritykselle. Mikko voi nyt ladata sähköautonsa mökin pihassa mökin katoilta talteen otetulla aurinkoenergialla – mahtavaa energiaomavaraisuutta, vai mitä!

 

Lumme Energia tarjoaa asiakkailleen Eko Lumme Vesi-sähköä, joka on 100 % uusiutuvaa vesisähköä. Valitsemalla Eko Lumme Vesi-sopimuksen teet hyvää luonnolle.

Lumme Energia on mukana Elinvoimainen järvilohi-hankkeessa koko sen kuusivuotisen keston ajan. Valinnallasi voit siis vaikuttaa. Tämän lisäksi olet mukana Elinvoimainen järvilohi -hankkeen tukemisessa, jonka tavoitteena on pelastaa erittäin uhanalainen Saimaan järvilohi.

www.lumme-energia.fi

Kuva: Kuvagalleria Kotka

Kiinnostuitko? Anna yhteystietosi niin olemme yhteydessä