Terveisiä Laurilta: kevään kirkkaus lähenee kovaa vauhtia

Kevään kirkkaus lähenee kovaa vauhtia – haastavasta maailmanlaajuisesta tilanteesta huolimatta.

Kaikkien mieli vetää jo arkisen aherruksen parista vastustamattomasti kohti luontoa, eikö totta? Jos olet mökkeilijäluonne, et todennäköisesti malta odottaa, että istut taas mökin kuistilla. Juot aamuteet siitä samasta emalimukista, mistä joit kaakaot lapsena. Pelaat Mustaa Pekkaa vanhoilla pelikorteilla, joiden kulumista ja repeämistä tunnistat jokaisen kortin, mutta sillä ei ole väliä. Veneilijät puolestaan keinuttelevat vaivihkaa kassajonossa päkiöiltä kantapäille matkien laineiden liikettä kannella.

Luonnon rauhoittava vaikutus on tieteellisesti todistettu, jos nyt joku sellaista todistelua kaipaa – kaikkihan tämän ovat kokeneet. Rauhoittavan vaikutuksen ohella luonnolla on oleellinen tehtävä elämän ylläpitäjänä maapallolla. Siksi onkin tärkeää, että meistä jokainen kiinnittää tekemisensä ja kuluttamisensa ympäristövaikutuksiin, jotta kaikki tämä kauneus olisi vielä sukupolvienkin päästä ilonamme.

On arvioitu, että rakentaminen kuluttaa Euroopassa noin puolet kaikista uusiutumattomista materiaaleista ja energiasta, kolmanneksen vesivaroista sekä synnyttää kolmanneksen kaikesta jätteestä. Koteja ja työpaikkoja on rakennettava ja niissä on asuttava, mutta se ei tarkoita sitä, että voimme lyödä hanskat tiskiin, mitä tulee rakennusten koko elinkaaren ympäristövaikutuksiin.

Olen uskonut jo ennen Alvardagin perustamista ja uskon edelleen siihen, että rakentaminen, kunhan edetään kestävän kehityksen mukaiset periaatteet mielessä jo suunnitteluvaiheessa, voidaan saada nykyistä merkittävästi ekologisemmaksi. Suunnittelumme yhdistää kolme asiaa: estetiikan, älykkäät asumisen ja elämisen ratkaisut ja vihreän elämäntavan. Missionamme on minimoida saastuttaminen sekä energia- ja materiaalihukka, kun rakennamme, sekä edistää vihreää ajattelua ja modernia asumisen teknologiaa.

Ihmisten elämäntapoja, kuten vaikkapa matkustamista tai ravintoa, koskevat megatrendit liittyvät vanhojen toimintamallien kyseenalaistamiseen ja ekologisempien vaihtoehtojen löytämiseen. Överiksi vedettyjen vuosikymmenten jälkeen puhtaus, luonnollisuus ja kunnioittava symbioosi luonnon kanssa tulevat nousemaan arvojemme kärkeen. Tämä tulee varmasti näkymään myös rakentamisessa.

 

Terveisin

Lauri

 

Short summary in English to my international friends:

It has been estimated that construction consumes about half of all non-renewable materials and energy in Europe, one third of water resources and generates one third of all waste. Homes and workplaces need to be built, but it doesn´t mean that we can turn a blind eye on the environmental impact of a building´s lifecycle. Lifestyle related megatrends such as traveling or food, are centered on questioning old ways of working and seeking more ecological alternatives. After decades of recklessness, a respectable symbiosis with nature will come to the forefront of our values. This will surely also come to concern the construction business, mark my words.

Kiinnostuitko? Anna yhteystietosi niin olemme yhteydessä